Mobiliteitsprogramma versneld naar werk
Als uw medewerker door ziekte niet meer in staat is zijn functie uit te oefenen, is het snel omzetten van arbeidsmogelijkheden naar passend werk belangrijk voor zowel u als uw medewerker. Tijdens langdurig verzuim blijkt dit vaak een enorme uitdaging. In het verzuimproces consulteert een verzuimende medewerker verschillende professionals die naast elkaar hun expertise inzetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en re-integratiecoaches. ADEA en Amplooi versnellen een succesvolle re-integratie doordat arbeidsdeskundigen en re-integratiecoaches samenwerken. Hierdoor is er sneller duidelijkheid over de juiste richting van een re-integratietraject en wordt deze duidelijkheid gedurende het hele traject behouden. Dit leidt tot een versnelde re-integratie.
Het vertalen van de richting die een arbeidsdeskundige in zijn rapport aangeeft, naar concrete mogelijkheden binnen uw eigen organisatie is een tijdrovende klus, waarvoor het hebben van specialistische kennis noodzakelijk is. Ook de begeleiding van uw medewerker naar een mogelijke functie kost tijd en vaardigheden van een leidinggevende of HRM. Tijd en aandacht die er vaak nauwelijks is door overvolle agenda’s. Wanneer er iets verandert in de belastbaarheid van uw medewerker werkt ook dat vaak vertragend. Uit de praktijk blijkt dat de doorlooptijd tussen een arbeidsdeskundig rapport en de start van een re-integratie in veel gevallen onnodig lang is. Dit kost u dure werkdagen en u loopt het risico een loonsanctie te krijgen van het UWV.
Het mobiliteitsprogramma versneld naar werk ontzorgt en begeleidt u en uw medewerker in een succesvolle re-integratie. Het programma zorgt ervoor dat alle mogelijkheden in de re-integratie optimaal benut worden. Hiermee wordt de verzuimduur aanzienlijk korter en daardoor verdient het programma zichzelf terug.
Wanneer zet u het mobiliteitsprogramma versneld naar werk in?
Een arbeidsdeskundig onderzoek en andere interventies worden meestal pas uitgevoerd na een jaar van verzuim. Dit is zonde, want in veel gevallen is al eerder duidelijk dat een medewerker niet meer terug kan keren in zijn oude functie en of er eventueel andere benutbare mogelijkheden zijn. Wanneer een re-integratie niet juist wordt opgepakt, wordt een medewerker vaak geconfronteerd met een salaris terugval (70% in meeste CAO’s). Dit komt doordat er te lang is gewacht met het zetten van de juiste stappen in de re-integratie. Deze consequentie had wellicht voorkomen kunnen worden. Arbeidsdeskundig onderzoek en coaching op re-integratie kunnen namelijk al veel eerder worden ingezet! Vanaf de 13de week in een verzuimproces is het mogelijk om via de bedrijfsarts een prognose en inzetbaarheidsprofiel op te vragen. Wanneer duidelijk is dat het terugkeren naar eigen werk op korte termijn lastig is, kan een arbeidsdeskundig onderzoek, het opstellen van een zoekprofiel en coaching ervoor zorgen dat een medewerker versneld re-integreert naar werk.
U beperkt zo de schadelast, uw medewerker heeft minder kans op salaris terugval én het voldoet dossier van de re-integratie aan de eisen van het UWV. Voor alle partijen een win-win situatie.
Hoe werkt het programma versneld naar werk?
Het mobiliteitsprogramma versneld naar werk bestaat uit verschillende dienstverleningen die u flexibel en onafhankelijk van elkaar in kunt zetten. Er wordt onderscheid gemaakt in de aanpak in het eerste spoor en in het tweede spoor. Wanneer u het gehele programma inzet, bent u verzekerd van een medewerker die versneld re-integreert. U wordt ontzorgd, wij nemen veel werk uithanden voor de druk bezette HRM en/of leidinggevende. Daarnaast is een snelle doorlooptijd geborgd en worden loonsancties voorkomen door het interne zoekprofiel en adequate acties.
Versneld naar werk in het eerste spoor
Bij een re-integratie in het eerste spoor wordt gezocht naar mogelijkheden voor re-integratie binnen uw eigen onderneming. Het kan zijn dat uw medewerker terugkeert in zijn oude functie. Soms zijn hier aanpassingen en begeleiding voor nodig. Een andere optie is het terugkeren in een andere passende functie binnen uw onderneming. Het traject versneld naar werk eerste spoor verloopt via een aantal flexibel in te zetten stappen.
Versneld naar werk in het tweede spoor
Bij een re-integratie in het tweede spoor moet uw medewerker zoeken naar mogelijkheden voor re-integratie buiten uw onderneming. In het traject wordt onderzocht wat de mogelijkheden van uw medewerker zijn en waar kansen op de arbeidsmarkt liggen. Het traject versneld naar werk tweede spoor verloopt via een aantal flexibel in te zetten stappen.
Een versnelde re-integratie
Het traject versneld naar werk onderscheidt zich door de samenwerking tussen de arbeidsdeskundige, mobiliteitsexpert en arbeidsmakelaar. Hierdoor wordt vroeg in het re-integratie traject duidelijkheid gegeven over de juiste richting. Dit zorgt ervoor dat vlot de juiste stappen worden gezet. Vanuit een helder zoekprofiel en met doelgerichte ondersteuning vindt uw medewerker een passende baan binnen of buiten uw organisatie. U wordt ontzorgt in het re-integratietraject en de schadelast wordt beperkt.

Contact
Wil jij meer informatie of contact met één van onze experts? Neem dan contact met ons op. Het contact is geheel vrijblijvend en onze experts staan klaar om jou te woord te staan. Je kunt ons bereiken via telefoon en email. Bellen kan naar 088 – 022 3803 en een mail kan gestuurd worden naar info@adea.nl.