Arbeidsdeskundig Onderzoek

Is een medewerker langdurig uit de running? Of ervaar jij als werknemer hinder bij jouw werkzaamheden of ben je al langdurig ziek? Dan is een arbeidsdeskundig onderzoek dé manier om helder te krijgen wat de mogelijkheden zijn om weer aan het werk te gaan. Binnen of buiten de huidige organisatie. Met onze gecertificeerde arbeidsdeskundigen ben je verzekerd van een grondige en onafhankelijke analyse volgens de richtlijnen van de Wet Verbetering Poortwachter.

Wat houdt arbeidsdeskundig onderzoek in?

Een arbeidsdeskundig onderzoek houdt in dat er gericht naar een oplossing gezocht wordt om een medewerker op de best mogelijke manier weer aan het werk te krijgen. De arbeidsdeskundigen van ADEA zijn expert in werkvermogen. Aan de hand van een arbeidsdeskundig onderzoek brengen zij in kaart wat de re-integratiemogelijkheden zijn voor een uitgevallen medewerker.

Onze arbeidsdeskundigen gaan zowel met de medewerker als de werkgever in gesprek om knelpunten te onderzoeken. Is de medewerker nog in staat om het eigen werk te doen, al dan niet in aangepaste vorm? Zo niet, is er passende arbeid mogelijk op een andere plek binnen de organisatie? Of is er misschien een tweede spoor traject nodig?

Het arbeidsdeskundige onderzoek geeft inzicht in welke stappen werkgever én de medewerker kunnen zetten om de re-integratie tot een succes te maken!

Wanneer is een arbeidsdeskundig onderzoek nodig?

Het arbeidsdeskundig onderzoek wordt ingezet wanneer iemand een langere tijd uit de running is. Meestal wordt het gestart na een periode van minimaal 10 maanden verzuim. De Wet Verbetering Poortwachter geeft aan dat de werkgever een eventueel tweede spoor uiterlijk aan het einde van het eerste verzuimjaar in moet zetten.

Tegen die tijd is inzicht in de re-integratiemogelijkheden van een zieke medewerker dan ook een must. Maar er kunnen goede redenen zijn om een arbeidsdeskundig onderzoek eerder uit te voeren. Bijvoorbeeld wanneer voor die tijd al duidelijk is dat terugkeer naar het eigen werk niet meer mogelijk is. Of preventief, wanneer een medewerker regelmatig kortdurend verzuimt. In zo’n geval kan een arbeidskundig onderzoek opheldering geven over welke factoren hier een rol spelen en kan langdurige uitval voorkomen worden.

Hoe gaat een arbeidsdeskundig onderzoek in zijn werk?

Dit is uiteraard verschillend voor de medewerker als voor de werkgever.
Het traject wordt voor beide partijen toegelicht, maak een keuze:

Arbeidsdeskundige

Arbeidsdeskundig onderzoek aanvragen

Wil je meer informatie of een aanvraag doen voor een arbeidsdeskundig onderzoek of contact met één van onze experts? Neem dan contact met ons op. Het contact is geheel vrijblijvend en onze experts staan klaar om u te woord te staan. Wij zijn óók telefonisch bereikbaar:

Veelgestelde vragen:

Een arbeidsdeskundig onderzoek wordt meestal uitgevoerd tussen de 42e en 52e ziekteweek van de medewerker. Volgens de Wet verbetering poortwachter is het verplicht om in de 42e ziekteweek een ziekmelding te doen bij het UVW. Uiteraard is het ook mogelijk om eerder een arbeidsdeskundig onderzoek in te zetten.

Het uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek neemt meestal zo’n 3 weken in beslag. Tijdens dit onderzoek voert de arbeidsdeskundige gesprekken met zowel de werkgever en de werknemer. Het onderzoek wordt afgesloten met een gedegen rapport dat inzicht geeft in de mogelijkheden voor re-integratie.

Het uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek is niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden om dit te doen. Volgens de Wet verbetering poortwachter is het namelijk verplicht om in de 42e ziekteweek een ziekmelding te doen bij het UVW. Het uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek is een effectieve manier om de arbeidsmogelijkheden te onderzoeken voor de medewerker.

Een arbeidsdeskundig onderzoek houdt in dat er onderzoek wordt gedaan naar de werksituatie van een uitgevallen medewerker en wat de re-integratiemogelijkheden zijn. Het onderzoek geeft inzicht in welke stappen zowel de werkgever als medewerker kunnen zetten om de re-integratie van de verzuimende medewerker tot een succes te maken. Dit onderzoek wordt opgesteld in een gedegen rapport.

Vraag een offerte aan

Offerte aanvragen

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.